Doçentlik bilgi sistemi (DBS), doçent adaylarının dosyalarını ve çeşitli bilgilerini yükleyerek doçentlik alabilmesini sağlayan temel resmi sistemdir. Doçentlik unvanının alınabilmesi için bir değerlendirmeye tabi tutulan adaylar başarı elde etmek durumundadır. Resmi Gazete’de 15 Nisan 2018 tarihinde yayımlanan Yönetmelik’e kadar doçentlik için yapılan değerlendirmeler eser incelemesi ve sözlü sınav olmak üzere iki aşamalı yapılmaktaydı ancak söz konusu yönetmelik ile birlikte sözlü sınav değerlendirmesi kaldırılmış ve doçentlik bilgi sistemi dbs üzerinden girişi yapılan ve beyan edilen eserlerin değerlendirmesi ile doçentlik değerlendirmesi yapılabilir hale gelmiştir. Başvurular yılda iki defa (Ekim ve Mart) yapılabilmektedir.
Doçentlik Bilgi Sistemi DBS Ne İşe Yarar?
Doçentlik bilgi sistemi, belli bir yayın sayısına ve puana ulaşmış olan doçent adaylarının doçent unvanı kazanmasını sağlayan, adaya ait bütün kişisel ve akademik bilgilerin yer aldığı bir sistemdir. Bu sistemde yer alan bilgiler doğru olmalıdır çünkü Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı (ÜAK) tarafından incelenmektedir. Bunun yanı sıra bu sistemde bulunan bilgiler ÜAK ve aday arasında bir tür iletişim olarak da değerlendirilebilir.
Profesyonel Destek Talep Etmek İçin Ziyaret Edin: Doçentlik Dosyası Hazırlama
Doçentlik Bilgi Sistemi Nasıl Kullanılır?
Dbs doçentlik bilgi sistemi, kullanıcıların e-devlet şifreleri ile giriş yaptığı bir sistemdir. Sisteme giriş yapılmasının ardından kişisel bilgiler sekmesinde yer alan kısımlar eksiksiz biçimde doldurulmalıdır.
Kişisel bilgiler tamamlandıktan sonra Temel Alan, Bilim Alanı seçilmeli ve ilgili anahtar kelimeler belirlenmelidir.
Sistem üzerinde sol tarafta yer alan sekmelerin her biri eksiksiz ve hatasız olarak doldurulmalıdır. Bu sistem üzerinde türlerine göre (makale, kitap bölümü, makale, bildiri vs.) yapılan yayınlar, verilen dersler, eserlere yapılan atıflar, gerçekleştirilen projeler gibi resmi evrakların sisteme yüklenmesi mecburidir.
Doçentlik Bilgi Sistemi Gereken Evraklar
DBS üzerinde bir başvuru oluşturmak için gerekli olan evraklar şunlardır:
- Lisans, ana dal, yan dal, yüksek lisans, doktora, uzmanlık diplomaları,
- Girilen dönem ve sınav sonucunu gösteren ve ÜAK tarafından kabul edilen yabancı dil belgesi,
- Görev yapılmış ya da yapılmakta olan kurum, görev tanımı, görev süresi vb. bilgileri içermekte olan deneyimler,
- Üniversite bünyesinde varsa akademik görevler ve üniversite dışındaki akademik ve idari görevler,
- Verilmiş olan derslere ilişkin ilgili kurumdan alınan onaylı evrak,
- Proje detaylarını içeren görev belgeleri,
- Yönetilmiş olan tezler,
- Başvuru sürecine kadar yapılmış olan yayınların pdf formatında belgeleri,
- Varsa editörlük, patent, tasarım ya da ödül bilgilerini içeren belgeler,
- Sertifika, kurs, araştırma vb. bilgilerin yer aldığı resmi belgeler.
E-Devlet DBS Giriş
DBS girişleri, e-devlet üzerinden yapılmaktadır. TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yapıldıktan sonra kişisel bilgiler ekranı açılmaktadır. Yeni şifre alma veya şifrenin unutulması durumunda sistem üzerinden yönlendirmeler ile yeni şifre alınması mümkündür. Doçentlik Bilgi Sistemi’ne girişte şu link kullanılmaktadır: https://dbs.yok.gov.tr/giris.zul
DBS Neden Önemlidir?
DBS, kişilerin doçent olabilmesi bakımından önem taşımaktadır. Ülkemizde bu sistem üzerinden başvuru yapılmadan söz konusu unvanın alınması söz konusu değildir. Sisteme giriş yapılırken dikkatli ve hatasız biçimde verilerin ve belgelerin yüklenmesine dikkat edilmesi son derece önemlidir. Bunun yanında daha önce girilen kişisel bilgiler veya evraklarda bir değişiklik olması durumunda sisteme yüklenmiş belgenin ya da bilginin de güncellenmesi gerektiği unutulmamalıdır. Sistem üzerinde “değişiklikleri kaydet” kısmına tıklayarak bu değişikliği yapabilirsiniz.
Başvuru haftasında başvurunun tamamlanması ile birlikte başvuru belge ve bilgilerinde değişiklik yapılamayacağı için olası bir değişikliğin kaydedilmesi son derece önemlidir.
Doçentlik İçin Kaç Puan Gerekir?
Doçentlik sürecinde başvurulacak olan temel alan/bilim alanıyla ilgili olarak doktor unvanı alınmasından sonra minimum 90 puan alınmış olmasının yanında toplamda minimum 100 puanlık bilimsel etkinlikte bulunmak gerekmektedir.
Keşfedin: Tıbbi Çeviri